Isnin, Ogos 24, 2009

Bumi Mana Tidak Ditimpa Hujan, Laut Mana Yang Tidak Bergelora...Pepatah mengatakan "Jodoh pertemuan hidup dan mati ditangan Tuhan" dan "Patah tumbuh hilang berganti". Hidup kita di dunia ini hanya sementara, dan ianya umpama sebuah lakunan di layar dan akan diulang tayang bilamana kita semua telah kembali menemuai Pencipta yang maha berkuasa dan akan kekal abadi di sana. Ianya pasti dan itulah janji Tuhan kepada hamba-hambanya dan jelas sekali. Kita semua arif dengan perkara ini, tapi yang menghairankan kenapa adanya pepatah "Hidup hanya sekali" or "Enjoy life" bukan ker kehidupan yang kekal abadi itu di Akhirat nanti? dunia ini hanya sementara yang mana Allah pinjamkan untuk kita beramal ibadat dan berbuat kebaikan mengikut suruhan dengan ajaran dan larangan yang telah disampaikan untuk kita amalkan. Adakah kita lupa tentang perkara itu atau adakah kehebatan duniawi ini telah menjadikan manusia alpa? jawapannya ada pada diri kita sendiri, yang menjadi persoalan adalah kita yang tidak mengambil pusing atau buat-buat lupa....

Aku bersyukur dengan nikmat dan penghidupan yang Tuhan kurniakan kepada aku dan keluarga. Setiap yang datang aku terima dengan hati dan tangan yang terbuka, hanya doa ku muga biar sebesar manapun dugaannya pada aku, muga kurnia juga keimanan dan kesabaran bersamanya, agar biar seberat atau sebesar mana jua dugaan itu akan dapat dilalui dengan redha. Hidup akan lebih bermakna lagi sekiranya perjalanan mencabar dengan liku-liku hidup yang berbagai ini dapat dilalui. Setiap laluan yang berduri ini mengajar kita menjadi lebih dewasa, lebih mengenali diri kita sendiri dan lebih bertakwa. Kepada saudara juga teman usah disesalkan andainya perjalanan hidup anda berliku atau beralun inilah kebesaran Tuhan, kerana kepada hamba yang dicintai akan mendapat segala dugaan yang tidak terperi ini, laluilah ia dengan setenang dan setabah mungkin dengan hikmah dan hidayatnya kita pasti akan berjaya menghadapi dengan penuh redha dan selamat. Tiada permasaalahan yang tiada jalan penyelesaiannya, sebagai insan yang telah dikurniakan dengan akal fikiran maka gunakanlah kebijaksanaan akal yang Allah berikan untuk mencari jalan penyelesaian yang sebaik-baiknya.

SUATU PERJALANAN (Sisipan dari email seorang teman)
Tanggungjawab suami selain memberi nafkah dan mencari rezeki, jangan lupa bimbing anak dan isteri. Kalau suatu hari berlaku selisih faham, jangan cepat menuding jari. Duduk berbincang dan cari kata sepakat. Tiada bumi tak ditimpa hujan." Teringat pesan ayah di suatu petang."Ayah dulu bila arwah mak mula bising bersuara, ayah tak balas dengan kata-kata. Ayah keluar hidupkan motor, pergi ke Behrang cari mee goreng mamak. Bila sampai saja di rumah, ayah hulur pada arwah Mak, muka yang tadi masam terus tersenyum riang. Suami kena tahu kesukaan isteri, supaya mudah memujuk hati," ayah menambah berkongsi pengalaman selama 41 tahun bersama arwah Mak. Persefahaman antara suami dan isteri bukan boleh dicapai sehari dua. Ia merupakan satu perjalanan sepanjang usia perkahwinan. Cabaran dan dugaan pastinya tidak sama, di awal, pertengahan dan di hujungnya.. Justeru, sikap saling memberi dan menerima sangat perlu dipupuk dan dibaja. Memberi kelebihan diri untuk saling melengkapi. Menerima kekurangan untuk saling menginsafi, suami mahu pun isteri bukanlah manusia sempurna.
SILAP ISTERI
Kesilapan isteri bermula apabila melupakan kebaikan suami kerana benci dengan sikapnya yang tidak menyenangkan hati. Silap menjadi dosa andai keistimewaan suami orang yang sering dibicara. Keburukan suami dijaja, atas alasan minta nasihat rumahtangga. Tapi apa maknanya kalau semua orang bercerita. Rasulullah SAW pernah mengingatkan melalui sabdanya yang bermaksud : Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka". Seorang wanita lalu bangun bertanya, 'Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?' Rasulullah SAW menjawab, 'Tidak. Bukan begitu. Tetapi ada dua tabiat kamu yang tidak elok yang boleh menjerumuskan kamu kedalam neraka:
1. Kamu banyak mengutuk atau menyumpah
2. Kamu kufurkan kebaikan suami.'
Ada kalanya, isteri merajuk tanpa sepatah kata. Suami yang tak tahu menahu, terus buat biasa. Muka isteri semakin kelat, hilang serinya. Menahan ego diri, ingin dipujuk dengan kata cinta, namun tidak berbicara dan bersemuka. Suami tertanya-tanya sendiri, akhirnya terasa hati. Salah siapa agaknya, bila masing-masing memendam rasa. Kasih mula bertukar marah. Marah marak menyala benci.
YANG LEBIH, YANG KURANG
Awak beruntung ye, dapat suami yang memahami. Tak seperti saya. Hari-hari menjeruk rasa, " luah seorang teman yang baru beroleh cahaya mata." Suami saya juga ada kurangnya. Tapi kelebihannya lebih banyak untuk saya perkatakan. Saya pun isteri yang ada salah dan silap, " jawab saya supaya dia buka mata." Ada suami yang tak pandai urusan rumah tangga, namun dia bijak berjenaka, meriah suasana. Ada suami yang jarang menghadiahkan bunga, tapi selalu membelanja anak dan isteri dengan makanan istimewa. Dan ramai juga suami yang tidak reti memujuk, bermain kata. Tapi mudah bertoleransi bila diminta bantu sini dan sana . Ketepikan kekurangannya dan ambil kelebihan. Pasti awak juga akan rasa bertuah beroleh suami seperti dia." pujuk saya lagi. Moga-moga dia berubah hati. Kembali ' memandang tinggi ' kehadiran seorang suami.
ENGKAU TERBAIK UNTUKKU
"Sedangkan lidah lagi tergigit, apa pula suami isteri, buang yang keruh, ambil yang jernih. Baru teguh peribadi."
Wahai teman bergelar isteri, mari kita muhasabah diri. Pohon keampunan dari Ilahi agar cinta Nya bersemi kembali. Banyakkan istighfar dan juga sedekah, kerana janji Allah setiap kebaikan menghapus kejahatan. Susunkan jemari pintalah kemaafan dari lelaki bernama suami. Jangan bertangguh dan jangan lengah. Bimbang maaf tiada serinya lagi. Pandang wajahnya, lihat matanya. Bisikkan di sanubari, " Terima kasih, suamiku. Engkau terbaik untuk diri ini." Ingat, kehidupan didunia adalah sementara dan jikalau kita dijodohkan, maka harus untuk mencari kebaikan dari apa jua kesalahan. Mencari dan terus mencari cinta Ilahi. Saling berpesan-pesan kpd kebaikan..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan